AKTIVITETSTIPS FOR BARNEFAMILIER

Foto: Knut Einar Nordhagen

I disse dager er mange foreldre og barn hjemme fra jobb og skole. Det kan være en prøvelse for mange. Aktiviteter som gir avbrudd i hverdagen og frisk luft, og et godt alternativ til mye skjermtid, er noe vi alle har behov for. Her er noen tips.

Vi understreker viktigheten av at alle følger de råd og informasjon som blir gitt fra Folkehelseinstituttet. Personer må ikke samle seg i større samlinger. Alle må være sammen med så få personer som mulig. Her er noen uteaktiviteter man kan gjøre med de i husstanden i nærheten av der man bor.

10 tips for en vellykket tur med barn

Dra på telttur i helga! Du trenger ikke dra langt for å få en fin telttur. Bruk UT.no til å finne turperler i nærheten av deg. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet. Om du har hage, er det helt innafor å teste en teltnatt der først. Se flere tips for teltturen her.

Spis et måltid utendørs. Lag bål, fyr opp bålpanna, bruk stormkjøkkenet eller ta en brødskive på trappa. La barna får velge menyen. Tips til god utemat kan være pannekaker, grønnsaker i folie med fisk eller kylling, taco eller suppe. Og litt dessert må til; sjokoladekake i appelsin, kanelsnurr på pinne, fruktsuppe eller banansjokolade. Her er noen oppskrifter.

Ta med hengekøya ut på tur. Ungene elsker å leke i hengekøya, også på dagsturer er hengekøya kjekk å ha med seg. Lite plass i sekken tar den også. 

Lag en "Mesternes mester"-løype i hagen eller nærmeste område som passer. La barna bli med å lage og utforme løypa, og hele familien er med. Samarbeidsoppgaver for små og store er spesielt populære hos barna. Bruk det du har i garasjen, vær kreativ!

Ta med barna på sykkeltur i nærområdet. Mange steder er det fine forhold for å sykle en tur. Kanskje man kan lære å sykle nå?

Naturbingo er en kilde til supre sanseaktiviteter for utforsking av naturen. Se forklaring her.

Ha på regnklær og finn en sølepytt. Resten går av seg selv... 

Barkebåtregatta er en ypperlig vannlek, helt uten aldersgrense. Finn litt furubark til skrog. Bruk spikkekniven til å forme den slik vil ha den. Lag et hull med en syl eller et borr. Ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Last båten med ønsket ballast for styring og fart. Gi båtene navn og ha seilas. ​​​​​​​

Ta fram spikkeknivene og fiks dere en god gammeldags sprettert. 
Finn et emne av tre som ser ut som en Y. Bruk kniven så de to armene blir like lange. Spikk gjerne vekk bark og ujevnheter så spretterten blir god å holde i. Fest gummistrikken rundt armene på spretterten. Sett opp en blink eller ballonger som du kan skyte på.

Fuglene er glade for at det er vår! Last ned appen Kvitre! Fuglesanger eller WhatBird og gå på fuglekvitterjakt.

Ferske, varme pannekaker ute på tur er en slager! Lag røra hjemme, fyll den på en flaske og finn en fin og trygg bålplass i skogen.

Tidlig om våren ser fuglene etter et sted å bo. Du kan hjelpe dem ved å bygge en fuglekasse. Å snekre fuglekasser er moro for hele familien. Se oppskrift her.

Klikk her for å skrive tekst.

Barn liker å gjøre praktiske oppgaver og  lage noe, gjerne bruke litt verktøy (hammer, skrutrekker eller som her en lekemotorsag osv).

Både barn og voksne må ta vare på naturen. Dessverre finnes det søppel overalt, og spesielt nå på våren dukker det opp både her og der. Ta med en plastpose i lomma, og se hva du finner i nærmiljøet eller langs en sti. Husk å bruke hansker!

Ta med ungene og lær dem å tenne bål. Ungene liker å sanke ved og være med å holde fyr i bålet. I lavereliggende områder begynner skogbunnen å bli tørr nå. Ikke ta noen sjanser! Bål - når, hvor og hvordan

Gå på tur i nærområdet. Det er mange flotte stier å gå på i vårt område i nærheten av der folk bor.

Bruk de! Benytt UT.no for turforslag, huk av på "I nærheten av meg".

Turbingo gjør nærturen til en lek! 
Print ut eller tegn selv, ta med blyant og kryss av etterhvert som dere finner tingene på bildet.
Her finner du PDF av Turbos turbingo for vinter og vår

50-leken. Finn fram Yatzi-terningene og lag din egen 50-lek. Se forklaring her.

Dra på ekspedisjon i nærområdet. Finn en topp å bestige. Et skattekart som viser vei gjør turen opp motiverende og spennende.

Skrevet av Hilde Thomsen 26. mars 2020