Veteranan Innherred på krevende og spennende Hopplatur

Jubel på en av toppene

Årets siste tur i regi av Innherred Turlag Veteranan var en vandring på en av idrettslaget Åsgutens 17 merkede turer. Onsdag 15. november valgte vi den knapt 6 km lange rundturen på Hopla-aasen med start og innkomst like etter Hoplatunnelen (Kavringen). Hele 44 veteraner deltok på turen, som ble noe mer krevende enn de fleste hadde forestilt seg. Kjentmann Tore Haabeth beriket turen med orienteringer om steder vi passerte og om landskap og bosettinger vi øynet i det fjerne.

Turen gikk etter den gamle kjerreveien mellom Åsen og Frosta langs Hammervatnet til riksveien.  Travle, men høflige bilister slapp oss trygt over før vi fortsatte kjerrevegen til Fåraaunet, der vi stoppet og betraktet de nye, moderne hyttene som er satt opp på det som tidligere var et småbruk, idyllisk beliggende ved sjøen.  Videre herifra støtte vi på et parti der det var utlagt tau til hjelp for å dra seg opp på neste nivå. Vi hørte kommentarer om fjellklatring. Videre etter en eldre sti, delvis bratt opp og ned over fjelltopper, langs noen hytter til vi på toppen ytterst på Hopla-aasen kunne nyte den eventyrlige utsikten over Åsenfjorden. Etter ytterligere en kilometer etter furuskogstien, og over et par topper, møtte vi Kjellrunn og hennes hjelpere ved kaffebålet ved en påbegynt hytte av eldre årgang. En mer fantastisk utkikspost kan knapt finnes i mils omkrets. Over speilblank fjord kunne vi se Trondheim, Frosta, Hopla, Åsenfjord og E6 opp fra Langstein; fjelltoppene Stokkvola, Skordalsvola og Forbordsfjellet samt gårdene Langåsan, Maurvægen, Voll og Haftulan i Åsen. Livlige samtaler under kaffepausen tydet på stor trivsel til tross for at noen begynte å bli noe slitne i beina.

Siste etappe tilbake til parkeringsplassen bød også på en del klatreutfordringer, bl.a. ned ei kløft der det var betryggende å gripe fatt i et utlagt tau. Det var gledelig å registrere at deltakerne var veldig flinke og tålmodige til å hjelpe hverandre med framdriften i de mest krevende partiene.

Tilbake i bilene hadde nok en del av oss en følelse av å ha mestret noe som vi kanskje ikke hadde våget å ta fatt på, om turbeskrivelsen hadde vært mer direkte. Vi erkjenner at vi denne gangen ikke var tydelig nok i forhåndsomtalen av turen, men trøster oss med at da hadde sannsynligvis færre veteraner hatt gleden av å gjennomføre denne særdeles flotte turen i et mangfoldig landskap.

Turledere: Kari Kristiansen og Arvid Vada

Bratt opp i tau