Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Velkommen til digital grønn fredag!

Det er lett å bli fristet til å handle nytt - spesielt når Black Friday nærmer seg og lokker med gode tilbud. Men trenger turklærne eller utstyret ditt egentlig å være nytt? Sjekk ut våre beste tips! 

Digital Grønn Fredag 

Siden 2016 har DNT ung stått i bresjen med motsvaret til Black Friday. I ettertid har flere fulgt etter ved å arrangere byttedager, oppmuntre til gjenbruk eller reparasjon, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har. 

Du kan bli med digitalt ved å selge, bytte og gi bort turutstyr på Finn.no med #Grønnfredag. Inspirer andre ved å dele dine turbilder med brukt eller lånt utsyr på sosiale medier med #Grønnfredag. Ta vare på det du har og reparer det utstyret som trenger vedlikehold. 

SKO

Fottøy er kanskje det viktigste turutstyret du kjøper. Uansett hvor dyrt eller billig det er må det passe godt. 

  • Prøv skoene med de strømpene og sokkene du bruker på tur. Det er også lurt å ha plass til den sålen du ønsker å bruke, ofte kan det lønne seg å bytte ut den som følger med støvlene.
  • Gå rundt med støvlene på over litt tid og kjenn nøye etter hvordan de sitter. De må være passe lange slik at foten ikke butter fram når det går bratt nedover, men ikke så lange at de glipper i hælen når man går flatt. I tillegg må de være så stive at de gir den støtten man trenger rundt ankelen.
  • Dette kan være lettere ved bruktkjøp. Her kan du be om å få prøve støvlene på en kortere tur, noe som er den sikreste måten å finne ut om de passer.

SEKK

Sekken må passe godt til ryggen din, det er viktigere jo tyngre man bærer.

  • Ryggen må være passe lang så ikke toppen av sekken ligger nedfor toppen av skulderen eller rager langt ovenfor skulderen.
  • Skulderreimene skal hverken knipe i nakken eller gli lett av skuldrene og de må ligge fint rundt skulderen.
  • Rygganlegget skal være behagelig også når man bærer (litt) tungt.
  • Hoftebeltet må hvile på hoftekammen og ikke presse på muskulaturen i baken og det må sitte behagelig.

TURKLÆR

Alt kan egentlig kjøpes brukt! - eller byttes! 

  • Skallbekledning er dyrt å investere i nytt, men ofte kan man finne skikkelige bruktkupp i denne kategorien. Sjekk finn.no, Tise eller kanskje noen du kjenner skal selge/bytte sitt? 
  • Man kan lett finne ullundertøy som selges på finn eller tise - ofte helt ubrukt. 
  • Boblejakker og mellomlag - husk at slike plagg tåler noen runder i vaskemaskin og tørketrommel! Og har det egentlig noe å si om boblejakka er lappet?

Hva bør man egentlig unngå å kjøpe brukt? 

– Gjenstander med tydelige slitasjespor bør man unngå eller få svært billig så det kan lønne seg å få dem reparert. Ellers er en grei huskeregel at det du har på ryggen og på beina er noe du bør du være ekstra påpasselig at passer din kropp om du kjøper brukt, sier utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell i DNT. 

– Det samme gjelder for brukt sikkerhetsutstyr som for eksempel hjelm, sender/mottaker eller klatreutstyr. Det er vanskelig å kontrollere i ettertid hvor hard bruk utstyret har fått før du kjøper det, så her kan det lønne seg å kjøpe utstyret fra noen man stoler på, sier Bloch-Hoell. 

Tekst: Mari Stephansen

Skrevet av Hilde Thomsen 24. november 2021