Het veterantur til Vollsvollen

Rast på Voldsvollen
Rast på Voldsvollen Foto: Arvid Vada

Onsdag 28. august gikk veteranan i Innherred Turlag til Vollsvollen.

Den ligger i Stjørdal, Elgvadfoss allmenning er grunneier.

27 deltakere møtte opp på parkeringsplassen ved Markabygd-hytta, Skogn-Grønningen.

Kjentmann Gudmund Nesgård startet med å orientere litt om Kleivvollen, der Markabygda-hytta er bygd i utkanten av den gamle setervollen. Kleivvollen var seter for gårder både i Skogn og Hegra. Den ble nedlagt en gang rundt 1880.

Vi vandret etter den tydelig oppgåtte stien, som snorer seg oppover i skogen, med noen bratte partier. Det fine været bidro til at praten gikk lett, og bakkene ble raskt forsert. Vel fremme på Vollsvollen var det tid for en velfortjent og trivelig mat-/kafferast.

Kjentmann Gudmund orienterte om setervollen som kom i drift for knapt 300 år siden – etter at mer enn tusen hestelass stein var kjørt vekk!

Brukere var i tillegg til Voldsgårdene i Stjørdal, derav navnet Vollsvollen, også Almlia i Forbygda samt Ulstad i Skjelstadmarka.

Dette er en veldig stor setervoll. Da den var i full drift, var det hele fem «sjøl» (seterhuset der seterfolket bodde) her. Ut fra det var det nok hele fem gårder som setret. Totalt var det 21 hus på Voldsvollen. I tillegg til vanlig seterdrift var dette en stor slåttevoll, samt at det ble slått fjellgras rundt setra. Vollen ble nedlagt ca. 1920. Tilbake ligger steinrøyser etter gamle hustomter. Vi beundret den flotte utsikten mot ruvende Kliningen og Blåstøyten med Risvola i forgrunnen.

Returen gikk opp forbi Vektarhaugen og med en avstikker bortom Grønnvola, der vi hadde en storslagen utsikt: I nord Hårskallen, i øst Grytesvola, Haugsvola og lenger borte karakteristiske Hermannsnasa, ruvende med sine 1035 m.o.h. Gudmund orienterte om grensene mellom Skogn og Stjørdal, før det bar nedover til utgangspunktet og bilene.

På heimturen var utetemperaturen 29,5 grader! Ingen tvil om at vi hadde fullført den aller heteste turen på de ti årene Veteranan har vært i aktivitet.

Kjellrunn Skjerve

Turleder


Skrevet av Hilde Thomsen 30. august 2019