Grunnkurs skred alpint (NF)

Kurs

Fra dato
20. februar kl. 19:30
Til dato
23. februar kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Skredkurs, Skred, Grunnkurs, Skredalpint, Grunnkursskredalpint
Arrangører
Nord-Trøndelag Turistforening, NTT fjellsport
Turområde
Trollheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Dette skredkurset skal gi deltakerne en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i skredterreng blir en naturlig del av kurset. Kurset gir også en innføring i kameratredning ved snøskred. Kurset er rettet mot toppturinteresserte og for de som har telemarkutstyr eller randoneeski (evn splitboard). Vi tar forbehold om at kurset kan flyttes dersom snø- og værforholdene tilsier dette. 

Målgruppe:

 • Toppturgåere som har solid skiutstyr: telemarkutstyr eller randoneeski (evt splitboard se lenger ned). 
 • Deltagerne må ha gode skiferdigheter- dvs du må kunne ta deg ned terreng opp mot 30 grader.  
 • Deltakerne må ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski, bekledning, mat og drikke og orientering om vinteren.
 • Maks. 12 deltakere

Kurset gjennomføres i sin helhet med utgangspunkt i den selvbetjente hytta på Kårvatn i Todalen med oppmøte torsdag 20.februar kl 1930.  Det blir både teorigjennomgang og praktisk innføring gjennom turer i området. Hovedinstruktør for kurset vil være Magnus Irgens. Han har solid erfaring fra skikjøring  i alpint terreng og er sertifisert skredinstruktør gjennom Norsk fjellsportforums utdanning.  Assistent og medinstruktør er Bastien Dupuy, som også har solid erfaring, er godt kjent i Trollheimen og området rundt Kårvatn.
Praktiske øvelser blir avholdt i nærområdet til Kårvan fredag, lørdag og søndag. 

Ferdigheter til deltakerne: Dette er ikke et innføringskurs i toppturer, og vi forventer at deltakerne har gode nok skiferdigheter til å kunne ta seg ned opp til 30 grader under varierende forhold. Ta gjerne kontakt med Nina på kontoret eller hovedinstruktør Magnus for spørsmål. 

Utstyrsliste:

 • Deltakerne MÅ ha kjøreski, dvs. toppturski type Randonee eller telemark (Merk: splitboard kan vurderes individuelt etter nærmere avtale)
 • Gode vinterklær for opphold utendørs
 • Kompass (gjerne speilkompass med helningsmåler hvis du har)
 • Vindsekk
 • Skifeller
 • Skistaver
 • Matpakke og termos (lunsj ute både på fredag, lørdag og søndag)
 • Spade
 • Søkestang
 • Skredsøker
 • Grunnleggende førstehjelpsutstyr
 • Sovepose for overnatting på Kårvatn
 • Turkart: Nordeca Trollheimen (Nord og Sør2016) eventuelt kun Norgesserien  kart 10084 Surnadal (2014) alle i målestokk 1:50 000. Alternativ har også Cappelen et kart 1:50000 som dekker området. 

Formål:

Deltakerne skal gjennom kurset oppnå en grunnleggende forståelse av snøskred, skredfare, gruppedynamikk, vurdering av terreng og andre forhold som påvirker skredfaren samt veivalg i skredfarlig terreng. Deltakerne skal få en innføring i metoder for å undersøke snødekke og stabilitet. Kurset skal også gi innføring i kameratredning ved snøskred. Werner Munthers 3x3 filtermetode er grunnleggende metodikk på kurset. Kurset retter seg mot vurdering av skredfare ved lagdelt vintersnø, men er begrenset til utfordrende terreng etter NVEs modell for terrengklassifisering. Dette betyr at terrenget generelt er slakere enn 30 grader, men med enkeltheng  over 30 grader. Kurset vil ta utgangspunkt i de aktuelle skredvarslene for region Trollheimen og gå igjennom dets oppbygning og hvordan du skal bruke det. Det forventes likevel at deltakerne følger med på værutvikling og skredvarselet fra varsom.no både i dagene før og under kurset. Du må ha nødvendige skiferdigheter til å kunne ta deg ned heng på opp mot 30 grader på en sikker måte. 

Mat:
Alle må ta med egen brødmat for hele oppholdet. Alle må ha spist før kursoppstart torsdag kveld. Middag fredag og lørdagkveld på Kårvatn er inkludert i prisen. Deltakerne må påregne å bidra til matlagingen. Søndag spiser vi middag på Skei sammen samtidig som vi evaluerer kurset.

Transport:

Egen transport. Kjørelag blir satt opp etter påmelding. Frammøte på Kårvatn torsdag 20.februar kl 19:30.

Påmelding:
Frist 15.februar. 

NB! Avmelding etter 15.februar vil bli fakturert 100%. 

Kursavgift:

Kursavgift på kr 1800/ kr 3000 (medl/ ikke medl) 

Utgifter til kurslitteratur, overnatting og transport må deltagerne dekke selv. Sender/mottaker, søkestang og spade kan lånes av NTT kontoret.

Ved påmelding ønsker vi gjerne å høre kort om bakgrunn og deltakerne og deres erfaring med bruk av blant anent sender/mottaker. En undersøkelse blir derfor sendt ut etter påmelding. 

Kursledere/instruktører: 

Hovedinstruktør: Magnus Irgens. Ved spørsmål om kurset kan Magnus (416 89 462) kontaktes. 
Assisten/medinstruktør: Bastien Dupuy

Program:

Et mer detaljert program vil bli sendt ut til deltagerne i god tid før kurset. Det kan komme endringer ift det som er skissert nedenfor. Deltakelse på hele kurset kreves for å få godkjent kurs i hht. DNT Fjellsports skredinstruktørstige. Hovedtrekkene ser imidlertid slik ut:

Torsdag 20.februar: ar kl. 19:30-22  Kårvatn

Oppmøte på Kårvatn selvbetjente hytte. Innkvartering samt presentasjon av deltakere og forventninger. Praktisk informasjon. Generelt om skred og skredvurdering.

Inne: Presentasjonsrunde med mål og forventninger. Gjennomgang av programmet. Innføring i grunnleggende teori om skred.

 Fredag 21.februar

Inne: Kameratredning (teori) og gjennomgang/innføring i bruk av skredsøker

Ute: Uteøkt m. bruk av skredsøker, kontinuerlig skredvurdering, måling av bratthet, stabilitetstester og kameratredning.

Veivalg, bevegelsesmønster, kompiskjøring, stabilitetstester blir også tatt opp.

 Inne 2: Innføring i ulike turplanleggingsverktøy, bruk av skredvarsel o.l. Innføring i risikoreduksjon og 3x3 filtermetoden. Planlegging av morgendagens tur.

18:00 Fellesmiddag

Lørdag 22.februar

Ute: Gjennomføring av turen planlagt dagen i forveien. Repetisjon av 3x3. Tur der deltkarne skal gjennomføre veivalg både på vei opp og ned. Repetisjon av terrengvurderinger. Identifisering av terrengfeller. Vurdering av snødekke.

Inne: Gjennomgang av dagens erfaringer. Stemte dagens skredvarsel, hva slags informasjon har vi samlet inn? Hva var som forventet, hva var ikke det? Får dette betydning for planlegging og gjennomføring av turen på søndag? Menneskelig faktor, teori og diskusjon.

18.00: Fellesmiddag

19.00-20.00: Turplanlegging for dag 3 med vekt på gruppeproseser –menneskelig faktor. Introduksjon til risikoreduksjon.

Søndag 23.februar

- Utvask av hytte og betaling, ferdig før programstart.

Ute: Avmarsj kl 09:00.  Praksis: gjennomføring av turen deltagerne planla kvelden i forveien med fokus på 3x3 der deltagerne i størst mulig grad styrer selv og bruker alt de har lært, Hovedfokus er gruppedynamikk og menneskelig faktor.

Oppsummering og evaluering over middag på Skei på tilbaketuren.

Litteratur:

 • Nes, Christer Lundberg.(2018) Skikompis. Fri Flyt Forlag.
 • Brattlien, Kjetil (2017) Den lille snøskredboka, Fri Flyt Forlag
 • Landrø, Markus (2007). Skredfare. Fri Flyt Forlag

Nyttige lenker:


 

Grunnkurs skred alpint (NF)

Dette skredkurset skal gi deltakerne en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, slik ...

Kontaktinformasjon: